Kan blockchain-teknologien bidra til at den største klimasynderen velger en grønnere fremtid?
Den siste tiden er det mange som har snublet over ordet «blockchain». Kanskje spesielt ofte i forbindelse med krypto-valuta. Det viser seg at blockchain-teknologien kan implementeres i langt flere markeder, den er allerede på vei inn i den store «klimasynderen», nemlig klesbransjen. Som en klesentusiast lurer jeg på om blockchain-teknologi kan føre til grønn-dulting og kanskje redde liv?
Hva er blockchain?
Etter å ha lest litt rundt, har jeg fått en litt overordnet forståelse for hvordan blockchain fungerer. Enkelt forklart er det en type teknologi hvor «brikker» med informasjon hektes til hverandre og etterhvert automatisk verifiseres. Mye av poenget med teknologien er å desentralisere transaksjoner, så man ikke trenger å være avhengig av en tredjepart. Det er ikke menneskestyrt, og blir ansett som svært sikkert, da det er nesten umulig å hacke eller endre informasjonen.
Klesindustrien: Klimasynder nr 1
De siste årene har mange av oss forbrukere blitt flinke på å finne informasjon da den har blitt mer tilgjengelig enn noen gang. Det er ingen hemmelighet at klesindustrien blir sett på som en av de største klimasynderne i samfunnet, hvor fast fashion og jeansprodusenter tildeles den største skylden. I en artikkel fra minE24 står det som følger:
«Ifølge Unctad bruker mote- og tekstilindustrien 93 milliarder kubikkmeter vann årlig. I tillegg står klesindustrien for mellom 8 og 10 prosent av verdens karbonutslipp – mer enn alle internasjonale flyginger og maritim shipping til sammen, skriver UN Environment i en pressemelding.»
Rana Plaza fabrikk i Bangladesh
I tillegg til de enorme utslippene og forbruket av vann, er vi som forbrukere også dårlig på å ivareta materialene, noe som også er vanskeligere når plaggene er av dårlig eller «billig» kvalitet. Klesindustrien er derfor også med på å bidra til bruk og kast-samfunnet, som har fått større fokus den siste tiden.
Da min klasse startet faget Varehandel, bærekraftig og digital, ble vi introdusert til et konkret eksempel på en fast fashion-kjede. Benetton er en kleskjede som fikk mye kritikk etter at en fabrikk i Bangladesh raste i 2013, og drepte flere av de ansatte. Mye tyder på at Benetton hadde deler av sin produksjon her, men det benektet de. Det tok to år før Benetton gikk med på å bidra til gjenoppreisning.
Etter å ha lest om flere lignende eksempler hvor fast fashion-kjeder har trosset mennesker og samfunn i store deler av verden kan vi tenke at svaret er enkelt: Ja, vi trenger teknologi som kan sikre tilgjengelig, verifisert informasjon. Med andre ord kan blockchain-teknologi bidra til at forbrukerne unngår å handle fast fashion, og det igjen kan forhindre at ulykker eller skader som dette skjer.
Hva kan blockchain-teknologien gjøre for oss forbrukere?
Med et samfunn hvor teknologien utvikler fort, og vi har bedre tilgang til informasjon viser det seg at vårt engasjement vokser i takt. Når vi har denne informasjonen tilgjengelig er det vanskelig å lukke øynene og late som det ikke skjer.
H&M, Benetton og Primark, er alle store fast fashion-kjeder som har uttalt seg om bærekraft og hvordan deres bedrift tar hensyn til klima. Mye av dette er vanskelig å ha tiltro til når vi som forbrukere ikke får tilgang til all informasjon knyttet til produksjon og arbeidsforhold. Mange vil oppleve det som dobbeltmoralsk, og grønn-vasking.
De siste årene har jeg lagt merke til at flere mindre bedrifter, bygger sin forretningmodell tett opp mot bærekraft, hvor åpen informasjon er en av deres grunnleggende verdier. Flere av de nyeste fashion merkene i bransjen benytter seg av blockchain-teknologi for å blant annet skape tillit til kundene. Det finnes allerede tjenestebedrifter som bistår klesmerker med å verifisere og formidle informasjon direkte til kundene gjennom blockchain-teknologi. Jeg tenker at disse bedriftene bidrar til økt kunnskap hos oss forbrukere, som igjen gir oss større makt i markedet.
Jeg tror blockchain-teknologi sammen med et samfunn som i økende grad aktivt jobber for bærekraft og klima kan bli en dødelig duo for H&M, Benetton og andre store fast fashion-kjeder.
Det er ingen tvil om at blockchain er en type teknologi som har et enormt potensialet. Nå er det opp til oss hvordan vi vil bruke teknologien, og utnytte potensialet på best mulig måte.
Kilder:
http://min.e24.no/fn-klesindustriens-utslipp-er-st-rre-enn-fly-og-sj-fart/a/Qog8AR
https://coinweb.no/hva-er-blockchain/
https://www.bbc.com/news/world-asia-31554570
https://www.bbc.com/news/world-asia-31554570
Forelesning 1 (Arne Nygaard), Varehandel, bærekraftig og digital, Høyskolen Kristiania
Ett kommentar til “Blockchain+Klesindustrien=sant?”
[…] Blockchain er teknologien som har gjort det enkelt og i det hele tatt mulig for de nyetablerte, nystartede bedriftene å utvikle slike åpne kart og animasjoner av forskningskjedene. Informasjonen blir lagret og den er vanskelig å endre, noe som gjør det veldig sikkert, og bygger derfor tillit hos kunden. Jeg har tidligere skrevet et innlegg litt nærmere om hvordan blockchain fungerer som kan leses HER. […]