Jeg har mange ganger tenkt på hvordan vi mennesker kan bruke utviklingen av teknologi som et posetivt potensiale. Hvordan vi kan bruke den for å gjøre verden til et bedre sted. Det har vi også klart. Vi har utviklet utrolig verktøy som kan hjelpe oss med små utfordringer i hverdagen, og verktøy som i det store og hele har gjort verden litt bedre, men som med alt det gode finnes det nesten alltid en bakside. Noe av det jeg har tenkt mest på er hvordan vi blir påvirket verden over av hverandre, og hvordan vi fremstiller diverse elementer på Internett. Vi har aldri kunnet kommunisere så enkelt på tvers av landegrenser før. Det har vært mange diskusjoner om kropps-press, og ulike fasader vi hele tiden blir eksponert for. Litt mer spesifikt har jeg tenkt mye på hvordan algoritmer og annen teknologi vi anvender hele tiden bekrefter det vi mener, og at vi ikke lengre blir utfordret på samme måte som man gjorde før i tiden.
Personlig har jeg alltid vært politisk engasjert, jeg elsker å diskutere, og å få ny kunnskap. Jeg har med årene lært at det finnes ikke noen vinnere eller tapere i en debatt, hvor man har polariserte individer. Målet med en debatt er å lære av hverandre, og å utveksle kunnskap og erfaring. Det gjør at jeg synes mye av det som skjer i sosiale medier er direkte truende, da vi på grunn av skreddersydde reklamer, og artikler aldri blir utfordret på våre egne meninger.
Debattene i USA har vært intense under den forrige presidenten Donald Trump. Mange mener han er årsaken til at USA har blitt så polariserte, hvor situasjonen har blitt sånn at demokratene og republikanerne nesten ikke snakker sammen lengre.Man kan være enig i at presidenten har deler av skylden, men jeg tror også vi kan gi mye av den til hvordan våre sosiale medier er tilpasset oss, vårt liv og våre meninger.
6. Januar. 2021. Storming av kongressen
Da Donald Trump offisielt skulle gå av i Januar 2021, var flere forberedt på at det ville skje noe, en reaksjon ville komme fra hans tilhengere. Som vi alle fikk med oss, skjedde det noe ganske alvorlig. 6. Januar i år hadde presidenten en tale i forbindelse med sin uttredelse utenfor den amerikanske kongressen i Washington DC. Samlingen ble sett på som en politisk markering da flere av velgerne hans har over tid blitt overbevist om at Donald Trump var offeret for valgjuks. Markeringen startet fredelig, men på ettermiddagen gikk flere mot kongressen i demonstrasjon etter at Trump avsluttet talen med en oppfordring til tilhengerne sine hvor han sa de ikke måtte slutte å kjempe for rettferdighet, og at dette enda ikke er over, men fortsatt bare starten. Det oppstod voldelige opptøyer, og det skal ha vært opptil 8000 tilhengere som deltok.
Kongressen og Washington DC hadde forberedt at det kom til å bli opptøyer, men konklusjonen ble at de var langt fra godt nok forberedt, da det som ikke skulle gå an skjedde.
Bilde hentet fra: https://rushprint.no/2021/01/amerikanske-filmfolks-reaksjon-pa-stormingen-av-kongressen/
Så hvordan kunne dette skje? Verden satt med mange spørsmål, hvor noen var overrasket, mens andre ikke. Hvordan kunne dette skje? Kunne noen ha forutsett det, var det tilhengernes initiativ eller Trumps? Og var det hele planlagt? eller var det i utgangspunktet en fredelig markering, som gikk fullstendig ut av kontroll?
Twitter-meldingen
Det er flere teorier på hvordan dette kan ha skjedd. Som de aller fleste har fått med seg har Donald Trump alltid vært en stor tilhenger av Twitter, og har i alle sine år som president brukt plattformen ofte for å uttrykke seg. Hele bakgrunnen for angrepet på kongressen var bygget på at Trump ble utsatt for valgjuks. Noe han støttet opp under hele tiden mellom valgresultatet var klart og til tiden han offisielt skulle gå av som president. Dette er det flere av hans tilhengere som tror på, og han oppfordret alle til å fortsette å kjempe, fordi han var den egentlig vinneren, og var utsatt for urettferdighet.
Trump har flere ganger blitt kritisert for retorikken,og at han ofte indirekte oppfordrer til ting som for eksempel vold og opptøyer, han får de også til å tro på ting han ikke har noen solide beviser for. Det er nettopp dette mange mener han har gjort i forkant av angrepet på kongressen.
Bilde hentet fra: https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769
Han har lagt ut flere twitter-meldinger med en aggressiv undertone, om at hans tilhengere skal møte opp til demonstrasjon, hvor det er politisk markering fordi han ble «fratatt» å sitte en runde til som president. Selv etter angrepet, og etter å ha «beklaget» seg i en tale, hvor han oppfordret folk til å dra hjem, mente han fortsatt at de hadde rett til å være sinte.
Twitter snudde ryggen mot Donald Trump
Twitter har måttet gått igjennom en hel del i den perioden Trump satt som president. Vurderinger av Trump’s meldinger gjorde at de bestemte seg for å markere det som ble ansett som en misvisende eller direkte løgn, så brukerne kunne se på det han skrev med et kritisk blikk.
Etter stormingen av kongressen, ble det mye oppmerksomhet rundt meldingene Trump postet på Twitter. Mange mente han hadde aktiv brukt kanalen over tid for å spre løgner og konspirasjoner som etterhvert har provosert velgerne hans til denne demonstrasjonen. Twitter tok da et svært omdiskutert valg av å stenge Donald Trump ut fra kanalen.
Utestenging skaper ekkokammer.
Utestengingen ble ikke like godt tatt imot av alle. Mange mener det var et naivt valg. På Twitter kan vi alle se meldingene, og de som er uenige kan si i mot. Det som potensielt kan skje når han blir utestengt fra Twitter er at han kunne finne andre mindre kanaler eller forumer, hvor han vil fortsette å fortelle de samme løgnene, men i motsetning til på Twitter vil det ikke komme protester på det han sier. De menneskene som er på slike forum får en side av saken, fordi mange av disse kanalene er små ekkokammer, med folk som mener mye av det samme, og kommer fra samme miljø.
Jonas Ghar Støre er en av dem som er skeptisk til utestengningen av Trump på Twitter, han mener det går litt i mot ytringsfriheten, og at Twitter oppmuntrer andre til å stenge ut mennesker man er uenige i. Det vil jo igjen føre til at man setter seg selv i et Ekkokammer. Flere mener det er viktig at vi vet hvilke forskjellige meninger og påstander som er der ute, så de kan få respons, og at man kan jobbe med å forhindre blant annet konspirasjoner og falske nyheter.
Konspirasjonene vokser i USA
Det har også de siste årene blitt flere i USA som tror på diverse konspirasjonsteorier. Slike teorier deles ofte på nett, og med teknologien vi nå har er det også enklere og komme i kontakt med andre som tror på det samme som deg selv. Dette skaper mange små ekkokamre, hvor mange har meninger som blir sett på som «tabu» , eller litt på grensen. Det er også enklere for folk å uttale seg om slike saker på nett hvor man kan skjule både navn og ansikt bak en skjerm.
Det er flere som mener nettopp denne teorien Donald Trump har, hvor han påstår at det har vært juks med valget gjør velgerne sinte og at han har fått dem til å tro på det over tid. Det har oppstått flere digitale grupper(noen hemmelige) hvor folk har snakker om forskjellige teorier som ofte er tatt ut av kontekst eller overdrevet, og dermed en konspirasjon.
Det er ingen tvil om at twitter-meldingene til Trump gjorde at mobiliseringen på den politiske markeringen ble så stor. Det er også helt klart at de fleste som deltok i opptøyene faktisk tror det har vært valgjuks, og at det har sett på presidenten som en sikker kilde. Lignende situasjoner kan oppstå senere om sosiale medier og algoritmer fortsetter å drive på den måten at man ikke får flere sider av en sak, eller for utfordret sine egne meninger. Media og sosiale medier bør ta et større ansvar for å tilrettelegge for sikre kilder, og kanskje bli enda bedre på å skille det som er usikkert eller falske, fra det som kan ansees som sikkert. Å skille falsk fra ekte er også noe som blir stadig vanskeligere etterhvert som teknologi forbedres, og internettet blir større. Så blir det et spørsmål om Twitter sin avgjørelse på å stenge Trump ute vil gjøre vondt verre eller om det har forhindret flere skader.
08/01-2021. https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769
10/01.2021 https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122
15.02-2021 https://forskning.no/psykologi/na-vet-forskerne-mer-om-hvem-som-tror-pa-konspirasjonsteorier/1798218
https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021