Med Internett kom det utrolige mange muligheter innenfor salg, markedføring og vekst. Reklame på dataskjermen ble revolusjonerende, og i dag eksisterer det nesten ikke noen bedrifter som på en eller annen måte også er tilstede på aplikasjoner eller nettsider. Store deler av befolkningen verden over er også tilstede her, og dagens generasjon har mer eller mindre vokst opp med å få reklamer, spørreundersøkelser og annen type markedsføring rett i ansiktet store deler av dagen. Mulighetene for bedrifter fortsetter og vokse, og det er om å gjøre å være kreative, innovativ og smarte for å finne ut hvor på Internett man kan få best mulig avkastning.
Kilde: https://nettsone.no/facebook-ads/facebook-annonsering-slik-kommer-du-i-gang-med-facebook-ads/
Facebook er fortsatt den største
Det er ikke alltid lett å finne ut hvor eller hvordan man skal bruke midlene sine for å nå ut til sin målgruppe på best mulig måte. Med mange verktøy som er til stor hjelp, er det noen av dem som er bdre egnet for noen spesifikke medier og ikke for andre. Det samme gjelder bedrifter og hvilke segmenter de fokuserer på. Hvor finner bedriftene enklest og billigst sine kunder?
Det er lett å tenke at noen plattformer er mer egnet for en spesifikk målgruppe, for eksempel alder og interesser. Vist jeg skal ta min egen observasjon av hva jeg forbinder de forskjellige kanalene, ser det slik ut: Estetiske og visuelle produkter ser jeg mest av på Instagram, mens på Facebook er det flere reklamer for praktiske og nyttige produkter eller tjenester. På Snapchat, er det reklamer som er rettet mot unge, og ofte er det reklamer for digitale verktøy, eller forbundet til mobilen, som for eksempel spill eller andre diverse applikasjoner. På Youtube er det mange artister og musikkbyråer som kjører reklame for ny musikk og videoer, her finner jeg også veldig mange andre bedrifter som kjører mer tradisjonelle reklamevideoer. Til tross for at mange inkludert meg selv har tenkt at Facebook har dabbet av, er det fortsatt den største plattformen i Norge. Dette sier litt om hvor viktig det er å gå ut av sitt eget perspektiv når man skal finne ut hva som er det beste for bedriften.
Kilde: https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-sometracker-q420
Ifølge https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-sometracker-q420 er det Facebook, Messenger, Instagram og Snapchat som er de største platformene i Norge(bilde over). Både Instagram og Facebook har egne kontoinnstillinger for bedrifter, her kan man sette opp budsjett for hvor mye man vil bruke på betalt markedsføring, og hvem man vil nå ut til. Da kan man se ca hvor mye man vil få ut av det man betaler. Har man gode verktøy man kan bruke dem til å analysere bedriften sin, for å se hvordan kundene finner dem, eller til å få et godt inntrykk av hvem målgruppen er når det kommer til både interesser, kjønn, alder og geografi. Det gjør det mye lettere å vite hvilke medier man kan få best mulig avkasting på, hvor man burde bruke ressursene sine.
Ulike typer medier for å nå forskjellige mål
Det finnes også ulike typer kategorier til hvordan man markedsfører bedriften sin, og på hvilke områder dette kan gi resultater:
- Kjøpte medier- Man kjøper seg en plass for å annonsere, gjennom hvor mange eksponeringer man vil ha over tid. Dette er ofte annonser som skaper synlighet eller gir noe informasjon om bedriften, og målet er at man skal få folk inn på sin egen side, eller trykke seg videre til et eid media.
- Fortjente medier- Dette er delinger av bedriften eller gode omtaler, og prat om bedriften. Dette er vanskeligere å styre men kommer ofte indirekte av at man har ekstremt høyt kundefokus, og her er det også lettere at kundelojaliteten og tilliten automatisk blir høyere, fordi man er fokusert på at kunden skal bli fornøyd.
- Eide medier– Det er sider bedriften eier selv. For eksempel sosiale medier kontoer, eller et eget nettsted. Her har man full kontroll på hva man vil ha fokus på og det estetiske uttrykket. Her finner man ofte informasjon om produktene og bedriften, også kan man ofte kjøpe produktene på denne siden.
Når man snakker om markedsføring på sosiale medier, kan det være alle disse tre punktene. Man kan kjøpe seg annonseplass på for eksempel Facebook, eller noen kan dele innholdet ditt på Instagram. Du kan legge ut produktinformasjon på Instagram-kontoen din, og vise bilder av det.
Statistikken på Ipos sier ingenting om hvem som befinner seg mest på de forskjellige sosiale mediene. Det er også viktig å gå litt i dybden på statistikk, for eksempel er Facebook den plattformen med flest brukere, men hvor mange er aktive her og hva bruker de den til?
Informasjon og kunnskap
Det finnes også mange bedrifter som lager årlige oversikter over hvor det lønner seg å legge inn annonser, eller annet innhold for å få gode resultater. Statistikkene kan vise at antall kontoer som følger bedriftkontoer på Instagram øker, dermed kan det lønne seg å legge inn mer innsats der. Eller den kan si at de fleste som besøkte en nettside fant den gjennom Facebook, og derfor kan det vært lurt å satse på det. Det er uansett viktig med riktig innhold på riktig plattform, og det er ikke alle sosiale medier som egner seg til all type reklame eller omvendt. For å finne ut hvor man får mest tilbake av markedsføringsbudsjettet er det viktigste å få kunnskap og informasjon om hvem som besøker ditt nettsted mest og hvor de finner det, og ut fra det konkludere med hvor du vil bruke ressursene dine.
Kilder:
2019, https://illeris.com/markedsforingsstatistikk-for-sosiale-medier-2019/
Januar 2021, https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q420
2019 https://dig2100.no/fortjente-eide-og-betalte-kanaler-hva-er-forskjellen/
Ett kommentar til “Hvordan finne den beste plattformen for din bedrift?”
Hei,
Lager du en nettside og profiler?